خانه هوشمند چیست و هوشمندسازی خانه چه مزایایی دارد؟

خانه‌های هوشمند به طور فزاینده‌ای در سراسر جهان محبوب شده‌اند. اما اگر فناوری جز علاقه‌ی شما نیست، پی بردن به معنای این اصطلاح و نحوه پیاده‌سازی آن در خانه‌تان دشوار است. همانطور که صاحبان خانه‌های بیشتری به این روند پی می‌برند، این راهنما به شما کمک می کند تا بفهمید چگونه یک خانه هوشمند بسازید و چرا باید در این زمینه اطلاعات داشته باشید.

مطمئنا همگی به دنبال یک زندگی راحت و هوشمند هستیم، یک زندگی‌ که تمامی امور روتین و پیچیده آن را به صورت خودکار و با یک کلیک ساده مدیریت کنیم. خوشبختانه امروزه این امر به واسطه سیستم‌های هوشمندسازی و با کمک اینترنت اشیا امکان پذیر شده است. ما می‌توانیم خانه خود را هوشمند کنیم و قدم به زندگی مدرن برداریم.

خانه هوشمند چیست؟

خانه هوشمند مکانی است که از دستگاه‌های متصل به اینترنت مانند حسگرها، دوربین‌ها و سایر وسایل برای خودکارسازی و کنترل جنبه‌های مختلف زندگی روزمره استفاده می‌کند. این دستگاه‌ها اغلب به گونه‌ای طراحی می‌شوند که قابلیت همکاری با هم را داشته باشند و می‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند تا وظایف را به طور خودکار یا در پاسخ به ورودی کاربر انجام دهند تا علاوه بر کاهش هزینه‌های مصرف انرژی، افزایش ایمنی و آسایش را نیز برای شما به ارمغان بیاورند.

یک مثال ساده؛ چراغ‌های روشنایی هستند که می‌توان آن‌ها را از طریق یک برنامه در دستگاه تلفن همراه، یا فرمان دادن برای تنظیم تایمر کنترل کرد.

هدف اصلی هوشمندسازی خانه‌ها چیست؟

هدف هوشمندسازی خانه، ساده‌سازی و تسهیل زندگی روزمره، بهبود بهره‌وری انرژی، ارائه امنیت بیشتر و به طور کلی افزایش راحتی ساکنان آن است. شما می‌توانید با کمک وسایل یک خانه هوشمند، انواع مختلفی از سناریوها را متناسب با نیاز و ترجیح خود پیاده سازی کنید و این سناریوها زندگی را برای شما ساده‌تر و بهتر خواهند کرد.

به عنوان مثال شما می‌توانید برای تایم خواب یک سناریو خاص طراحی کنید. سناریوی خواب در یک خانه مدرن خودکار، به شما این امکان را می‌دهد که قبل از خواب، تنظیمات مختلفی را برای خوابیدن در محیطی آرام و راحت تنظیم کنید؛ برای مثال، می‌توانید دمای اتاق را به صورت دلخواه تنظیم کنید، روشنایی اتاق را به حداقل برسانید و با صدای آرام موسیقی یا صدای طبیعت، خود را به خواب ببرید. همچنین، با استفاده از سیستم هوشمند درب و پنجره، می‌توانید از راه دور، آن‌ها را قفل کنید و خانه خود را در برابر دزدی و تهدیدات امنیتی محافظت کنید. با استفاده از این سناریو، شما می‌توانید خوابی راحت و آرام در محیطی امن و راحت داشته باشید.

 

دستگاه‌های خانه هوشمند چگونه کار می‌کنند؟

فناوری خانه هوشمند بر اساس اینترنت اشیا عمل می‌کند. این یک مفهوم جدید است که به دستگاه‌هایی اشاره دارد که به شکل شبکه به یکدیگر متصل شده و قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر برای انجام وظایف هستند. دستگاه‌های مختلف می‌توانند به روش‌های مختلف با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. رایج‌ترین راه از طریق اتصالات شبکه بی‌سیم یا وای فای است، اما می‌تواند از طریق امواج رادیویی و سیم‌کشی نیز باشد. شبکه شما همچنین می‌تواند از ترکیبی از این موارد استفاده کند، برای مثال استفاده از سیم‌کشی برای زمانی که وای ‌فای خاموش است، بسیار کاربردی است.

این دستگاه‌ها همچنین از فناوری “If This then That” استفاده می‌کنند. این پروتکل‌ به این معناست که اگر یک عمل اتفاق بیفتد، یک توالی کامل از اقدامات فعال می‌شود و باعث می‌شود دستگاه‌های شما با هم کار کنند تا دستور نهایی را اجرا کنند. روشی که می‌توانید با شبکه خانه هوشمند خود ارتباط برقرار کنید متفاوت است. معمولا از طریق فرمان صوتی، حسگرهای خودکار یا از طریق یک برنامه تلفن همراه انجام می‌شود. اصطلاحات رایج برای دستگاه‌های فعال‌شده با صدا اسپیکر هوشمند و برای دستگاه‌های فعال‌شده با برنامه، هاب هوشمند است. یک هاب هوشمند اغلب بسیار جامع‌تر از یک بلندگو است و به عنوان یک مرکز کنترل برای بقیه خانه عمل می‌کند.

 

مزایای خانه هوشمند چیست؟

به طور کلی برای هوشمندسازی ساختمان شما بایستی در ابتدا زیرساخت‌های لازم برای این امر را ایجاد نمایید که غالبا این زیرساخت عبارت است از یک شبکه باسیم یا بی‌سیم که به نحوی تجهیزات خانه هوشمند تحت کنترل را به مرکز کنترل مرتبط می‌نماید و در صورت پیاده سازی زیرساخت‌های لازم شما می‌توانید از مزایای زیر بهره‌مند گردید :

  • كنترل هوشمند روشنایی
  • كنترل هوشمند دما
  • كنترل هوشمند پرده برقی
  • کنترل سیستم صوتی و تصویری
  • سیستم اعلام حریق
  • سیستم حفاظتی و امنیتی
  • سیستم تغذیه گیاهان و حیوانات

به عنوان یک نمونه بسیار ساده که احتمالا با آن آشنایی دارید، می‌توان به کنترل روشنایی ساختمان توسط این تجهیزات اشاره کرد. به این صورت که با نصب تجهیزاتی خاص، فقط در صورتی که شخصی در مکان مورد نظر حاضر باشد و روشنایی طبیعی محیط از حد تعیین شده کم‌تر باشد، چراغ‌ها روشن شوند و اگر فرد محیط را ترک کرد، بعد از گذشت زمانی مشخص چراغ‌ها توسط تجهیزات هوشمند مجددا خاموش شوند.

موضوع را با یک مثال دیگر ادامه می‌دهیم؛

در یک ساختمان هوشمند شما می‌توانید کنترل سیستم سرمایشی یا گرمایشی خود را بصورت هوشمند کنترل نمایید، در این صورت علاوه بر اینکه دمای محیط در حد معینی ثابت نگه داشته می‌شود، شما می‌توانید تعیین کنید که مثلا اگر به مدت ۳۰ دقیقه کسی در محل حاضر نبود سیستم سرمایشی یا گرمایشی به صورت خودکار خاموش شود و یا حتی اگر پنجره باز مانده به شما هشدار دهد تا از اتلاف انرژی جلوگیری گردد و در صورت عدم توجه شما به این اخطار به طور مثال بعد از گذشت ۱۵ دقیقه سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی به طور خودکار خاموش شوند.

 

از دیگر ویژگی‌های سیستم خانه هوشمند، سیستم حفاظتی قابل پیاده سازی توسط این تجهیزات هوشمندسازی می‌باشد. یعنی اگر شما سیستم را در وضعیت دزدگیر قرار دهید و از خانه خارج شوید در صورت باز شدن درها و پنجره‌ها و یا در صورت تشخیص حرکت در محیط به عنوان دزدگیر عمل کرده و ضمن فعال کردن آژیر می‌تواند از طریق خط تلفن متصل به سیستم، با شماره‌هایی که از قبل برای آن تعریف شده تماس گرفته و موضوع را گزارش نماید.

همانطور که ملاحظه شد ساختمان هوشمند را نباید به صورت یک کالای لوکس نگاه کرد، بلکه یک سیستم بسیار کارآمد است که در کنار تمامی ویژگی‌های امنیتی و کنترلی، رفاه را نیز به همراه می‌آورد.

هر یک از موارد بالا هزینه‌های خاص خود را داشته و شما می‌توانید با توجه به نیازتان، سلیقه و بودجه در نظر گرفته شده مواردی را انتخاب و اجرا نمایید. بدیهی است در صورت فراهم آوردن زیرساخت‌های اولیه لازم، شما در آینده قادر خواهید بود موارد دیگری را نیز به سیستم هوشمند ساختمان موجود اضافه نمایید.

پیام بگذارید

کلیه فیلدهای مشخص شده با ستاره (*) الزامی است

X